bracia_str_gl

3_BRACIA01txt


Dwa światy, naukowiec i malarz, pragmatyk i marzyciel. Alfons i Mieczysław Kułakowscy ścierają się i kochają. Zawieszeni między Polską i Kazachstanem, ambicjami i rezygnacją, wspomnieniami i teraźniejszością, nieustannie podejmują walkę: w sowieckiej Rosji, na odległej Syberii i po repatriacji, w kapitalistycznej Polsce. Po latach ich braterska miłość po raz kolejny zostaje podana wielkiej próbie, gdy pożar zabiera ich upragniony dom wraz z dorobkiem całego życia. Czy uda się im zacząć wszystko od nowa?

   
 

Oficjalny zwiastun


3_BRACIA02txt

Wojciech Staroń

reżyseria, scenariusz, zdjęcia, montaż



Polski reżyser i operator filmowy. Absolwent Wydziału Operatorskiego PWSFTviT w Łodzi. Międzynarodowe uznanie zdobył swoim dokumentalnym debiutem, „Syberyjską lekcją”, nagrodzoną na Festiwalu “Cinéma du Réel” w 1999 r. Zrealizowany w 2011 r. autorski dokument „Argentyńska lekcja” otrzymała deszcz nagród, m.in. na Festiwalu w Krakowie i Lipsku, a także prestiżową nagrodę Cinema Eye Honors. Wojciech Staroń jest autorem zdjęć do wielu filmów fabularnych, m.in. „Placu Zbawiciela” i „Papuszy” Joanny i Krzysztofa Krauze, „Pod ochroną” Diego Lermana czy „Nagrody” Pauli Markovitch, za którą odebrał Srebrnego Niedźwiedzia w Berlinie.



Wybrana filmografia:
2015 Bracia
2014 Papusza (zdjęcia)
2014 Refugiado / Pod ochroną (zdjęcia)
2011 El Premio / Nagroda (zdjęcia)
2011 Argentyńska lekcja
2006 Plac Zbawiciela (zdjęcia)
2005 Na chwilę
2001 El Misionero
1998 Syberyjska lekcja


 

Małgorzata Staroń

producent, współpraca reżyserska, dźwięk



Polska producentka filmowa, dźwiękowiec, doktor psycholingwistyki (Paryż, Sorbona 2006 r). Bohaterka dwóch filmów Wojciecha Staronia: „Syberyjskiej lekcji” i „Argentyńskiej lekcji”. W 2005 r. założyła firmę Staron-Film, w której powstały najważniejsze filmy Wojciecha Staronia, a także wiele autorskich, ambitnych filmów dokumentalnych i fabularnych. Polskie i międzynarodowe produkcje firmy Staron-Film były prezentowane i nagradzane na międzynarodowych festiwalach filowych, m.in. w Berlinie („Nagroda”), Cannes („Pod ochroną”), Lipsku („Argentyńska lekcja”, „Bracia”) czy Amsterdamie („Sześć tygodni”).



Wybrana filmografia:
2016 Świt / Ausma (produkcja)
2016 Ostatni sezon (produkcja)
2015 Bracia (produkcja, dźwięk, współpraca reżyserska)
2014 Refugiado / Pod ochroną (produkcja)
2011 El Premio / Nagroda (produkcja)
2011 Argentyńska lekcja (produkcja, dźwięk)
2009 Sześć tygodni (produkcja, dźwięk)


 
Twórcy

Scenariusz, reżyseria, zdjęcia
Wojciech Staroń

Współpraca reżyserska, dźwięk
Małgorzata Staroń

Występują
Alfons Kułakowski
Mieczysław Kułakowski

Montaż
Zbyszek Osiński
Wojciech Staroń

Muzyka
Cesar Lerner
Sergio Gurrola
Karol Lipiński

Kierownictwo produkcji
Małgorzata Staroń
Anna Waradzyn

Produkcja

starontvpmff

Sprzedaż światowa
CAPRICCI

3_BRACIA03txt

Historia braci Kułakowskich wiedzie wieloma drogami. Urodzeni w latach 20. ubiegłego stulecia w Osiczynie koło Berdyczowa w Związku Radzieckim, doświadczyli wielkiej traumy, gdy jako kilkuletni chłopcy wraz z całą rodziną zostali uznani za zdrajców politycznych i wywiezieni na Syberię. To była długa i kręta droga naznaczona bólem, rozłąką i tułactwem. Jest też droga wiodąca przez burzliwe dzieje Europy Wschodniej ostatnich kilkudziesięciu lat: II wojny światowej, stalinowskiej Rosji, transformacji ustrojowej za żelazną kurtyną i wolnej Polski, do której bracia powrócili w 1997 roku. To pulsująca życiem droga na styku wielkiej historii. I jest też droga optymizmu, ogromnej siły  i bezgranicznej braterskiej miłości, dzięki której udaje się przezwyciężyć wszelkie przeciwności, a także za pomocą sztuki – malarstwa, filmu i fotografii – zachować pamięć o życiu swoim i bliskich. „Jestem malarzem optymizmu” – wyznał Alfons Kułakowski. Życiowe drogi braci Kułakowskich łączą się i krzyżują, tworzą niepowtarzalną, osobistą mapę historii, która pozostaje bezcennym kluczem do zrozumienia przeszłości.

3_BRACIA04txt

Fotosy


 

Zdjęcia z planu


 

Zdjęcia z archiwum braci Kułakowskich


 

Obrazy Alfonsa Kułakowskiego


 
3_BRACIA05txt